Terug

Fiscale voordelen zakelijk rijden

U kiest ervoor om zakelijk te gaan rijden. Echter vliegen u gelijk allerlei fiscale termen om de oren; investeringsaftrek, BTW, bijtelling. Hieronder hebben we alles goed op een rij gezet, zodat we u een goed overzicht geven van wat alles precies inhoudt. Uiteraard is het ook mogelijk om een afspraak te plannen, zodat we alles wat toepasbaar is in uw situatie goed kunnen doorspreken.

Maak een afspraak
Kleinschaligheids-investeringsaftrek

Kleinschaligheids-investeringsaftrek

U kunt de jaarlijkse fiscale winst van uw onderneming verlagen met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierdoor betaalt u dus uiteindelijk minder belasting, dat is niet verkeerd! Voor 2022 geldt in 2022 een investeringsaftrek van 28%, dit geldt dan voor investeringen tussen €2.401 en €59.170, waaronder bepaalde bedrijfswagens.

Profiteren van investeringsaftrek
Wilt u een zakelijke auto of bus aanschaffen? Dan kunt u van de investeringsaftrek profiteren als het voertuig op de balans van uw onderneming komt te staan.

Meer informatie

Milieu-investeringsaftrek

Milieu-investeringsaftrek

Op de investering van elektrische bedrijfsauto’s is een Milieu-investeringsaftrek van 45%. Over de eerste € 11.000 ontvangt u geen milieu-investeringsaftrek. Stel, u investeert in een elektrische bestelauto ter waarde van € 50.000, dan komt de investering voor ten hoogste € 50.000 – € 11.000 = € 39.000 in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek.

De milieu-investeringsaftrek is ook van toepassing elektrische auto’s die als taxi rijden. Op deze taxi’s is de milieu-investeringsaftrek 27% van de investering tot een maximaal bedrag van € 40.000. Hetzelfde geldt voor elektrisch aangedreven taxi met 9 zitplaatsen of voor rolstoelvervoer. Deze auto’s kennen een milieu-investeringsaftrek van 36% tot een maximaal investeringsbedrag van € 75.000.

Meer informatie

Vamil-regeling

Vamil-regeling

De VAMIL-regeling staat voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Een bedrijfsmiddel zoals hierboven beschreven valt onder de VAMIL regeling. Dit houdt in dat u als ondernemer het bedrijfsmiddel tot 75% willekeurig mag afschrijven. Hiermee verlaagt u als ondernemer de fiscale winst in een jaar en betaalt u minder belasting. Dit geeft u als ondernemer een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Meer informatie

Afschrijving zakelijke auto

Afschrijving zakelijke auto

Een zakelijk auto vertegenwoordigt een bepaalde waarde, die door het gebruik in de loop van de tijd afneemt. De fiscus staat daarom toe dat het voertuig wordt afgeschreven. Deze kosten kunt u van de winst van de onderneming aftrekken. Hiervoor geldt wel dat de auto op de balans van de onderneming moet staan.

Meer informatie

Bijtelling

Bijtelling

Als ondernemer krijg te maken met bijtelling als u met uw zakelijke auto ook privé-kilometers maakt. Bijtelling betekent dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij de winst van uw bedrijf wordt opgeteld als u een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) hebt. De fiscus ziet dit namelijk als loon in natura. Heeft u een bv, dan wordt dit bedrag bij het inkomen geteld dat u uit de bv ontvangt.

De bijtellingspercentages
Rijdt u in een volledig elektrische auto? Dan bedraagt de bijtelling in 2022 16%, met een budgetplafond van € 35.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend. Voor auto’s op benzine of diesel en voor hybride voertuigen geldt een bijtellingspercentage van 22%”.

Meer informatie

SEBA-subsidie

SEBA-subsidie

Op elektrische bedrijfsauto’s is de SEBA subsidie van toepassing. De SEBA subsidie is 10% van het investeringsbedrag tot een maximaal bedrag van € 5000. Zijn de SEBA, MIA en VAMIL te combineren? Jazeker! Neem contact op met onze accountmanagers.

Contact

Rente aftrek

Rente aftrek

Kiezen voor financial lease heeft een paar belangrijke voordelen. Eén daarvan is dat u profiteert van renteaftrek. Naast het bedrag dat u elke maand aflost, betaalt u bij deze financieringsvorm een van tevoren afgesproken rentetarief. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

Meer informatie