Terug
Haaima Hylkema

Fiscale voordelen zakelijk rijden

Als je zakelijk gaat rijden vliegen de fiscale termen je al snel om de oren. Investeringsaftrek, BTW, bijtelling. Hieronder proberen we jou een goed overzicht te geven van wat alles precies inhoudt.

Bron: www.rabobank.nl

Investeringsaftrek

Investeringsaftrek

Je kunt de jaarlijkse fiscale winst van je onderneming verlagen met de investeringsaftrek. Hierdoor betaal je dus uiteindelijk minder belasting, dat is niet verkeerd! Voor 2021 geldt in 2021 een investeringsaftrek van 28%, dit geldt dan voor investeringen tussen € 2.401 en € 59.170, waaronder bepaalde bedrijfswagens.

Profiteren van investeringsaftrek
Wil je een zakelijke auto of bus aanschaffen? Dan kun je van de investeringsaftrek profiteren als het voertuig op de balans van je onderneming komt te staan.

Voor advies en meer informatie over investeringsaftrek neem je contact op met één van onze accountmanagers.

Meer informatie

Afschrijving zakelijke auto

Afschrijving zakelijke auto

Een zakelijk auto vertegenwoordigt een bepaalde waarde, die door het gebruik in de loop van de tijd afneemt. De fiscus staat daarom toe dat het voertuig wordt afgeschreven. Deze kosten kun je van de winst van de onderneming aftrekken. Hiervoor geldt wel dat de auto op de balans van de onderneming moet staan.

Voor advies en meer informatie over het afschrijven van een zakelijke auto neem je contact op met één van onze accountmanagers.

Meer informatie

Bijtelling

Bijtelling

Als ondernemer krijg te maken met bijtelling als je met jouw zakelijke auto ook privé-kilometers maakt. Bijtelling betekent dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij de winst van je bedrijf wordt opgeteld als je een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) hebt. De fiscus ziet dit namelijk als loon in natura. Heb je een bv, dan wordt dit bedrag bij het inkomen geteld dat je uit de bv ontvangt.

De bijtellingspercentages
Rij je in een volledig elektrische auto? Dan bedraagt de bijtelling in 2021 12%, met een budgetplafond van € 40.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend. Voor auto’s op benzine of diesel en voor hybride voertuigen geldt een bijtellingspercentage van 22%.

Voor advies en meer informatie over bijtelling neem je contact op met één van onze accountmanagers.

Meer informatie

Rente aftrek

Rente aftrek

Kiezen voor financial lease heeft een paar belangrijke voordelen. Eén daarvan is dat je profiteert van renteaftrek. Naast het bedrag dat je elke maand aflost, betaal je bij deze financieringsvorm een van tevoren afgesproken rentetarief. Deze rente is fiscaal aftrekbaar.

Voor advies en meer informatie over renteaftrek neem je contact op met één van onze accountmanagers.

Meer informatie