Terug
Haaima Hylkema

Fiscale voordelen elektrisch rijden

Aanschafsubsidie

Er is een aanschafsubsidie beschikbaar voor particulieren die een elektrische auto aanschaffen of privé leasen. Voor nieuwe elektrische auto’s bedraagt deze 4000 euro, voor occasions 2000 euro. Met deze subsidie wil de overheid elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor particulieren en met succes. De subsidieregeling is populair en zorgt voor een aanzienlijke verlichting van de totale autokosten. 

Deze subsidie moet aangevraagd worden via de Rijksdienst voor Ondernemers. 

Subsidie nieuw meer informatie: 

Subsidie nieuw

Subsidie gebruikt

Lagere bijtelling. 

Zakelijke rijders profiteren in 2021 van 12 in plaats van 22 procent bijtelling, tot een maximaal bedrag van 40.000 euro. In stappen wordt de bijtelling op elektrische auto´s verhoogd, tot deze in 2026 gelijk is aan die van andere auto’s: 22 procent. Zakelijke rijders of ondernemers kunnen geen gebruik maken van de aanschafsubsidie.

Milieu-investeringsaftrek (MIA). 

Ondernemers kunnen bij aanschaf van een volledig elektrische auto een subsidie ontvangen in de vorm van een extra afschrijvingspost, waarmee de fiscale winst van een onderneming lager uitvalt en ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Geen BPM

De BPM, ofwel de belasting van personenwagens en motorrijwielen is een extra belasting bij aanschaf van een auto. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto en omdat een elektrische auto geen (directe) CO2-uitstoot heeft, is deze vrijgesteld van BPM.

Geen wegenbelasting (MRB)

Voor een volledig elektrische auto ben je vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd. Volgens belastingplan 2020 blijft deze vrijstelling van MRB gehandhaafd tot en met 2024. Dit levert een besparing van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per maand op.

Meer informatie

Wij maken graag een berekening voor jou! Benieuwd naar wat elektrisch rijden nou daadwerkelijk kost? En wat de voordelen voor jou kunnen zijn?