Terug

Fiscale voordelen elektrisch rijden

Bij de aanschaf van een elektrische auto kunt u op verschillende manieren gebruik maken van subsidies. Voor zowel particulier als zakelijk zijn er vele manieren om goedkoper elektrisch te rijden. Dat levert dus dubbel voordeel op, voordeliger rijden en voordeliger aanschaffen.

De subsidies voor zakelijk gebruik zijn uitgebreider als die voor particulieren. Deze informatie kunt u terug vinden op de fiscale pagina voor zakelijk rijden:

Zakelijk elektrisch rijden informatie

Aanschafsubsidie particulier

Voor particulieren kunt u bij de aanschaf van een elektrische auto eenmalig gebruik maken van een een aanschafsubsidie. Hiervoor wordt tot 1 juli 2024 ieder jaar een maximum aan subsidie beschikbaar gesteld.

Meer informatie subsidie nieuw

Subsidie voor gebruikt nog wel beschikbaar

Ook voor gebruikte auto’s is er een aanschafsubsidie beschikbaar. Dit bedrag is € 2.000.

Meer informatie subsidie gebruikt

Maar let op! De subsidie moet u aanvragen voordat het koopcontract is getekend.

Geen wegenbelasting (MRB)

Voor een volledig elektrische auto bent u vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd. Volgens belastingplan 2020 blijft deze vrijstelling van MRB gehandhaafd tot en met 2024. Dit levert een besparing van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per maand op.

Provinciale of gemeentelijke gelden

In sommige gemeentes en provincies wordt het elektrisch rijden nog eens extra aangemoedigd door middel van subsidie of gratis laadpalen. Dit verschilt heel erg van waar u woont. Op dit moment zijn er in Fryslân niet van dit soort stimuleringsgelden, maar in Drenthe en Groningen wel.

Meer informatie


Meer informatie

Wij adviseren u graag over wat elektrisch rijden fiscaal voor voordelen kan geven. Benieuwd naar wat elektrisch rijden nou daadwerkelijk kost? En wat de voordelen voor u kunnen zijn? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.