Terug

Distributieriem of -ketting, wat is het verschil?

10 april 2023 - Annemarijke Haaima

Distributieriem vs. Distributieketting

Distributieriem of distributieketting, twee termen die u wel voorbij hoort komen, maar waarvan u de functie misschien niet goed weet. En wordt er met deze termen nu gedoeld op hetzelfde auto-onderdeel of zitten zit er verschil tussen de distributieriem en -ketting? In deze blog brengen we u verheldering.

Inhoudsopgave

Overeenkomst tussen de distributieriem en -ketting

Hoewel er allerlei verschillen zijn tussen de distributieriem en -ketting, beginnen we met de overeenkomst. Beide onderdelen vervullen namelijk dezelfde functie. Ze zorgen ervoor dat de nokkenas en de krukas van de motor synchroon lopen. Verloopt dit goed, dan openen en sluiten de kleppen van de motor op het juiste moment. Dit leidt tot een optimale prestatie, een efficiënte verbruik van de brandstof en een verkleinde kans op motorschade.

Verschil in materiaal

Verschil in materiaal

Zowel de distributieriem als de distributieketting dragen eraan bij dat de motor van uw auto optimaal kan draaien. Maar als u moet kiezen tussen de distributieriem of -ketting, wat is dan het verschil en hoe weet u wat de beste optie is? De riem en ketting verschillen op een aantal punten, om te beginnen in materiaal. De distributieriem is gemaakt van een soort rubber waarin vezels van glas of aramide in zijn verwerkt. De verweven structuur zorgt voor een sterke riem. De distributieketting is gemaakt van metalen schakels. Deze schakels van gehard staal zijn met een stevig ontwerp aan elkaar verbonden en behandeld met een speciale coating om slijtage te verminderen.

Prijsverschil

Omdat de distributieriem en -ketting gemaakt zijn van verschillende materialen, zit er ook een verschil in aanschafprijs. Over het algemeen is de riem voordeliger dan de ketting. Heeft u een distributieriem onder de motorkap die tijdens een onderhoudsbeurt vervangen moet worden, dan kunnen de totale kosten wel hoger oplopen. Dit heeft ermee te maken dat het vervangen van een distributieriem arbeidsintensiever is dan bij een distributieketting.

Verschil in levensduur

Verschil in levensduur

De prijs van de distributieketting is over het algemeen hoger dan die van de distributieriem en dat is niet voor niets. Dit heeft vooral te maken met het verschil in levensduur tussen de distributieriem en -ketting. Met een distributieriem onder de motorkap kunt u vaak een afstand afleggen tussen de 60.000 en 120.000 km. Dan is het tijd voor vervanging. Tegelijk is de riem veel gevoeliger voor breukschade. Als dat zover komt, kunt u te maken krijgen met ernstige motorschade en hoge reparatiekosten. De distributieketting is gemaakt van gehard staal en heeft een langer levensduur. Als er geen onverhoopte problemen optreden, gaat een distributieketting net zo lang mee als de motor die hij aandrijft.

Het voornaamste verschil tussen de distributieriem en -ketting

Als u het aan onze ervaren monteurs vraagt, gaat de voorkeur uit naar kwaliteit en betrouwbaarheid. Die vinden we het meest terug in de distributieketting. Hoewel u daar meer geld voor moet neerleggen, kunt u wel uitgaan van een langere levensduur. U investeert dus in kwaliteit.

Tot zover de verschillen tussen de distributieriem en -ketting. Wilt u meer weten over het vervangen van de distributieriem, het controleren van de remmen of andere vormen van onderhoud aan de auto? Neem gerust eens contact met ons op, zodat we kunnen bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

Nieuws & blogs