Maak gebruik van de bpm-vrijstelling nu het nog kan
Per 1 januari 2025 wordt in Nederland de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers vanaf die datum belasting moeten betalen op de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens. Voor ondernemers is dit een grote teleurstelling, want de bpm-vrijstelling was een maatregel die het aantrekkelijk maakte om een bedrijfswagen aan te schaffen. Is uw wagenpark of een gedeelte ervan aan vernieuwing toe? Doe dit wagenparkbeheer dan voor 1 januari 2025. Voor die datum kunt u nog gebruikmaken van de bpm-vrijstelling. Hieronder leest u alles over de bpm-vrijstelling, het verdwijnen ervan en hoe Haaima Hylkema u kan helpen.
Wat houdt de bpm-vrijstelling in?
Bpm staat voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijwielen’. Dit is de belasting op de aanschaf die u eenmalig betaalt op het moment dat u een nieuwe wagen koopt. Hoe hoog deze belasting is, bepaalt de CO2-uitstoot van de auto. Al sinds 2007 betaalt u als ondernemer geen bpm bij de aanschaf van wagens, mits deze auto voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt.
De nieuwe bpm-regeling
De huidige bpm-vrijstelling, zoals hierboven beschreven, zal vanaf 1 januari 2025 verdwijnen. Het streven van de overheid om in 2050 klimaatneutraal te zijn en de plannen om vanaf 2030 de verkoop van (bedrijfs)auto’s met verbrandingsmotoren te verbieden zorgen ervoor dat de bpm-vrijstelling wordt afgeschaft. Het bpm zal vanaf dan ook voor ondernemers gelden en wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen. Hoe zuiniger en schoner de auto is, hoe lager het tarief. Dit allemaal met als doel dat ondernemers kiezen voor een elektrische auto kopen. Voor deze wagens hoeft geen bpm betaald te worden, omdat ze geen CO2 uitstoten.
Zero-emissiezones per 1 januari 2025
Naast de afschaffing van de bpm-regeling, komen er vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones in grote steden. Dit betekent dat de vrachtwagens en bestelauto’s in dat gebied uitstootvrij moeten zijn. In 2025 wordt deze regeling ingesteld in minimaal 30 steden, maar in de toekomst zullen dit nog veel meer worden. Hier gelden een aantal regels:
- Nieuwe bestelbusjes die na 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos rijden om deze zones in te komen.
- Voertuigen die al wat ouder zijn vallen in een overgangsregeling. Tot eind 2026 mogen bestelbusjes, die op brandstof rijden en minimaal een emissieklasse van 5 of hoger hebben, de zero-emissiezones nog inrijden.
- Vanaf 1 januari 2030 moeten alle bestelbusjes emissieloos zijn om in deze gebieden te rijden.
Haaima Hylkema: uw partner voor duurzaam en zakelijk rijden in de toekomst
Bent u ondernemer en wilt u uw wagenpark voorbereiden op de toekomst? Dan is Haaima Hylkema de partner die u zoekt. Elk bedrijf is anders en verdient een oplossing op maat. De beste keuze is om, indien u dat nog niet heeft gedaan, over te gaan op een volledig aangedreven elektrisch wagenpark. Hiermee ervaart u de voordelen van de bpm-vrijstelling en investeert u in de toekomst. U kunt ook kiezen voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor, maar houd er rekening mee dat u hier na 1 januari 2025 bpm over moet betalen en dat er, ook vanaf die datum, zero-emissiezones zijn waarbij de regelgeving telkens strenger wordt. Wij adviseren u graag over deze regels en helpen u om de beste keuze voor uw bedrijf te maken. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.