Terug

De aankoopsubsidie elektrisch rijden verdwijnt per 1 januari 2025

4 juni 2024 - Annemarijke Haaima

Wat was de aankoopsubsidie elektrisch rijden ook alweer?

De populariteit en het gebruik van elektrische auto’s is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Deze groei is mede te danken aan verschillende maatregelen van de overheid om de koop te stimuleren, zoals aankoopsubsidies. De aankoopsubsidie heeft de aanschaf van een elektrische auto aantrekkelijker en vooral betaalbaarder gemaakt voor consumenten. Toch is afgelopen maand bekendgemaakt dat de aankoopsubsidies voor tweedehands elektrische auto’s binnenkort zullen verdwijnen. In deze blog vertellen we meer over de redenen van de afschaffing en waarom een tweedehands elektrische auto, ondanks de afschaffing, toch een goede keuze is.

Inhoudsopgave

De belangrijke rol van de aankoopsubsidie

Het krijgen van een aankoopsubsidie heeft een grote rol gespeeld bij de verkoop van elektrische voertuigen. De kosten werden altijd gezien als grootste drempel om over te stappen op een elektrische auto. Een aankoopsubsidie verlaagde de kosten en tackelde dit probleem. Zo hebben de subsidies gezorgd voor een toename in de verkoop van elektrische auto’s, voor versnelling in de technologische ontwikkelingen en voor uitbereiding in de infrastructuur zoals laadpalen.

Waarom wordt de aankoopsubsidie afgeschaft?

Waarom wordt de aankoopsubsidie afgeschaft?

Per 1 januari 2025 zal de aankoopsubsidie voor tweedehands elektrische auto’s afgeschaft worden. Dit betekent dat u geen subsidie meer krijgt bij de aankoop van een elektrische auto. Er zijn verschillende redenen waarom de overheid dit heeft besloten:

  • De markt van elektrische auto’s wordt volwassener
  • Budgettaire overwegingen

Een toelichting:

De kosten voor het produceren van elektrische voertuigen dalen en te prijzen lijken steeds meer op die van conventionele auto’s. De markt is ontzettend gegroeid en wordt volwassen, dus deze kan zonder subsidies ook blijven bestaan. Daarnaast moeten overheden het geld efficiënt inzetten. De markt van elektrische auto’s kan zichzelf dragen, dus kunnen middelen beter worden ingezet op andere manieren om duurzame mobiliteit te bevorderen. Denk hierbij aan het verbeteren van de laad infrastructuur of het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling.

Is elektrisch rijden nog wel een voordelige keuze?

Is elektrisch rijden nog wel een voordelige keuze?

Ondanks dat de aankoopsubsidie voor een tweedehands elektrische auto kopen wordt afgeschaft, is het nog steeds een goede keuze om elektrische te rijden. Bij Haaima Hylkema raden we elektrisch rijden aan om de volgende redenen:

  • U betaalt aanzienlijk minder aan vaste lasten
  • Nederland heeft de grootste laaddichtheid met meer dan 50.000 openbare laadpalen
  • De kosten voor het produceren van een elektrische auto dalen doordat het een standaard proces wordt
  • Het is een duurzame optie

Elektrische auto kopen of leasen bij Haaima Hylkema

Bent u, ondanks dat de aankoopsubsidie voor tweedehands elektrische auto’s verdwijnt, toch geïnteresseerd in elektrisch rijden? Dan bent u bij Haaima Hylkema op de juiste plek. Wij hebben nieuwe elektrische modellen, elektrische occasions en elektrische bedrijfswagens. Wij adviseren u graag om de juiste keuze te maken. Indien u vragen heeft over het verdwijnen van de aankoopsubsidie op tweedehands elektrische auto’s, kunt u ook altijd bij ons terecht. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in een van onze vestigingen.

Nieuws & blogs